Garage opbergsysteem plafond

Wat is een speleothem?

Een grot is een ondergrondse opening die meestal groot genoeg is voor mensen om binnen te komen. Grotten worden meestal gevormd door verwering, de erosie van steen door wind of water. Een grot is een speciaal type grot die speleothemen of grotformaties produceert. Speleothems zijn te vinden in een grote verscheidenheid aan vormen en maten, die het gevolg zijn van druppelen, samenvoegen, condenseren, sijpelen of stromend water. Twee van de meest bekende soorten speleothems zijn stalactieten en stalagmieten. Dit artikel bekijkt het verschil tussen de twee.

Wat is een stalactiet?

Een stalactiet is een speleothem die aan het plafond van een grot of grot hangt. Het neemt vaak een ijspegelachtige vorm aan.

Woord Oorsprong

Het woord druipsteen komt van het Griekse woord stalaktos, wat betekent "druipen".

Richting

Zoals eerder vermeld, hangen stalactieten naar beneden vanaf het plafond van de grot, wat betekent dat ze naar beneden naar de vloer wijzen.

Formatie

Water condenseert en verzamelt zich in de plafonds van de grot. Dit water bevat oplosbaar materiaal, zoals mineralen, modder, zand, pek of sinter. Bovendien, terwijl het water door de rots beweegt om zich op het plafond van de grot te verzamelen, extraheert het koolstofdioxidegas. Deze actie zorgt voor een koolzuur dat in de rots kan doordringen en een gebied met calciet achterlaat. Calciet is een carbonaatmineraal of polymorf van calciumcarbonaat. Naarmate het water doordringt in het plafond van de grot, blijft het druipen over het reeds bestaande gebied van geaccumuleerd calciet. Deze continue druppel voegt meer calciet toe aan de locatie, die na verloop van tijd de ijskegelachtige uitstraling begint te krijgen. Stalactieten blijven langer groeien naarmate meer en meer calciet zich verzamelt. Deze formaties groeien in een extreem langzaam tempo. Onderzoek suggereert dat het ongeveer duizend jaar kan duren om onder de 10 centimeter te vormen. Sommige stalactieten zijn radiometrisch gedateerd op meer dan 190,000 jaar oud.

Soorten stalactieten

Er zijn verschillende soorten stalactieten, waaronder beton, ijs, lava en kalksteen.

  • Stalactieten kunnen zich vormen op beton, in de buurt van loodgieterswerk of onder bruggen. Dit type stalactiet heeft de neiging sneller te vormen dan die in grotten. Dit worden niet als speleothems beschouwd.
  • IJsstalactieten worden aangetroffen bij lage temperaturen. Ze zijn beter bekend als ijspegels.
  • Lava stalactieten vormen in lavabuizen waar actieve lava aanwezig is. Het formatieproces is hetzelfde als eerder beschreven, hoewel veel sneller, optredend in een kwestie van weken of uren. Deze stalactieten blijven niet groeien als de lava niet meer aanwezig is.
  • Kalksteenstalactieten komen het meest voor en worden aangetroffen in grotten en grotten.

Langste stalactiet ter wereld

De langste stalactiet ter wereld bevindt zich in de Jeita-grot van Libanon, ongeveer 11 mijl ten noorden van Beiroet. Deze grot is een systeem van 2 verbonden kalksteengrotten die lopen voor 5.6-mijlen. Het onderste gedeelte van de grot is ontdekt in 1836 en is alleen per boot bereikbaar. In 1958 ontdekten wetenschappers het bovenste deel, dat 200-voet erboven ligt. Dit gedeelte van de grot staat open voor toeristen. Het is ook de thuisbasis van de langste stalactiet ter wereld; gevonden in de Witte Kamer, meet het 27 voeten in de lengte.

Wat is een stalagmiet?

Een stalagmiet is een speleothem die zich op de vloer van een grot of hol bevindt in een heuvelachtige vorm. De top van de heuvel verzamelt continu minerale afzettingen die de stalagmiet helpen groeien in de loop van de tijd.

Woord Oorsprong

Het woord stalagmiet komt van het Griekse woord stalagmieten, wat betekent laten vallen or te laten vallen or druppelen.

Richting

Zoals eerder vermeld, stalagmieten opstaan ​​uit de vloer van de grot, wat betekent dat ze naar boven wijzen in de richting van het plafond.

Formatie

Stalagmieten bevinden zich meestal onder stalactieten. Dit komt omdat hetzelfde water dat stalactieten vormt, niet op het plafond aanwezig is. Dit water valt naar de grotbodem, waar het een andere concentratie van calciet creëert. In plaats van de typische ijskegelvorm te vormen, creëren de stalagmietvormende druppels eerst een heuvelachtige vorm. Naarmate er meer water valt, blijft het langs de randen van de heuvel glijden, waardoor er grotere en hogere stalagmieten ontstaan. De groeisnelheid is vergelijkbaar met die van kalksteen-stalactieten, waarbij het duizend jaar duurt om 10 centimeters of minder te vormen.

Soorten stalagmieten

Net als stalactieten hebben stalagmieten 4 verschillende variaties: beton, ijs, lava en kalksteen.

Concrete stalagmieten kunnen voorkomen op betonnen vloeren, onder betonnen gebouwen of onder betonnen bruggen. Deze treden op wanneer beton begint te degraderen en calciumionen afgeeft. Concrete stalagmieten ontwikkelen zich snel en zijn meestal maar een paar centimeter hoog.

IJsstalagmieten komen voor wanneer water in een grot sijpelt en op de grond valt, waar de temperatuur onder het vriespunt ligt.

Lava stalagmieten zijn vergelijkbaar met de eerder genoemde lava stalactieten. Ze vormen zich in lavatunnels waar actieve lava heerst. Zodra de lava is verdwenen, blijven deze stalagmieten niet groeien.

Stalagmieten van kalksteen zijn de meest voorkomende en komen voor in kalksteencavernes met specifieke pH-omstandigheden. Het aanraken of op een andere manier storen van deze formaties stopt hun groei als de huid oliën achterlaat die een barrière vormen, waardoor extra mineralen zich niet kunnen concentreren.

Grootste stalagmiet ter wereld

De grootste stalagmiet ter wereld bevindt zich in de Martin Infierno-grot in Cuba. Het meet ongeveer 204 voeten in de hoogte. Deze grot, die 2,600 meter lang is, werd ontdekt in 1967 in de zuid-centrale regio van het eiland in de Yaganabo-vallei. Om deze site en de zich nog steeds vormende stalagmiet te beschermen, heeft de regering van Cuba verklaard dat de grot een nationaal monument is in 1990. Sommige wetenschappers zijn echter van mening dat de grot extra bescherming nodig heeft. Hun argument is dat dit onderscheid de aandacht vestigt op het gebied, meer toeristen brengt en mogelijk deze natuurlijke formatie beschadigt.

Na duizenden jaren kunnen stalactieten en stalagmieten aanzienlijk groeien. Zoveel zelfs dat uiteindelijk de punt van de stalactiet en de top van de stalagmiet samen groeien. Wanneer dit gebeurt, verwijzen wetenschappers naar de formatie als een kolom.

Om het verschil tussen stalactieten en stalagmieten te onthouden, gebruiken speleologen en andere grotenthousiasten vaak de volgende zin: "Stalactieten houden strak naar het plafond en stalagmieten macht op een dag het plafond bereiken. "Een andere manier om het verschil te onthouden is dat de" c "in stalactiet staat voor" plafond ", terwijl de" g "in stalagmiet staat voor" grond ".

unibrow vertalingreport this ad